9 Oct 2024 vanaf 19.30 uur, Connect5 Meerssen
Fermenteren doet meer dan je voedsel op een gemakkelijke en duurzame manier langer houdbaar maken. Gefermenteerde groente geeft een andere smaakbeleving dan verse groente en is ook nog eens gezond. Gefermenteerde groenten stimuleren namelijk een gezonde darmflora en vergroten daarmee je weerstand.
Fermenteren doe je toch alleen in de herfst of in de winter? Nee, echt niet! Je kunt het hele jaar door groente fermenteren en we gaan dan ook aan de slag met groenten van het seizoen. Je kunt gefermenteerde producten tegenwoordig weer overal kopen, maar zelf fermenteren is veel leuker. Je stopt in jouw fermentatiepot wat jij graag eet, je kunt met de seizoenen mee variëren en je eigen smaken creëren.
Je hebt geen dure spullen nodig. Wil je weten hoe je te werk gaat en het zelf proberen? Schrijf je in voor deze workshop.
Je krijgt uitleg over fermenteren, over de verschillende fermentatiemethoden en daarna ga je lekker aan de slag. Je gaat naar huis met jouw gefermenteerde producten.
Meenemen
Je brengt zelf (liefst biologische) groente mee die je wilt fermenteren en de smaakmakers die je wilt toevoegen. Zeer geschikt zijn alle koolsoorten, boontjes, courgettes, venkel, wortelen, bietjes, bloemkool of kleine tomaatjes, maar ook peren, appels en pompoenen kunnen prima gefermenteerd worden. Kies wat je lekker vindt van de seizoensgroenten. Je kunt een pot vullen met 1 soort groente, maar ook verschillende groenten combineren, die met dezelfde methode gefermenteerd worden. Breng het liefst zowel een koolsoort mee als een hardere groente, dan kun je beide fermentatiemethoden uitproberen.
Als aanvulling kun je alle smaakmakers gebruiken die je in huis hebt. Denk aan (verse) kruiden, knoflook, een pepertje, gember of mierikswortel, maar natuurlijk kun je ook gedroogde specerijen gebruiken. Gemalen kruiden zijn minder geschikt, dus bijvoorbeeld liever een kaneelstokje dan kaneelpoeder en liever verse gember dan de gemalen variant. Eventueel smaakmakers of groente ruilen met andere deelnemers kan natuurlijk ook.
Verder neem je mee: een snijplank, een scherp mes en misschien een dunschiller, een rasp of een mandoline, een of twee grote kommen om de groenten in te kunnen bewerken, een keukenhanddoek en een paar echt schone glazen weckpotten met rubberring of potten met een twist-off deksel. Eventueel kunnen een keukenschort en latex handschoentjes die geschikt zijn voor voedselbereiding, van pas komen. Als je zelf ook een keukenweegschaal mee kunt brengen, is dat handig.
De docent neemt de rest mee.
Deze activiteit is een samenwerking van Velt Zuid0Limburg en Bibliotheek Meerssen.
Drankjes zijn op eigen kosten verkrijgbaar aan de bar bij Connect5, zowel voor, tijdens als na de workshop.