Jo Coenen 40 jaar werken in Europa / Academia

8 juil. 2020 - 3 janv. 2021, Bureau Europa

Jo Coenen, 40 jaar werken in Europa / Academia

De Limburgse bouwmeester neemt ons mee in de wereld van de architectuur door het kijkglas te leggen op de praktijk van ontwerpen, het ontwikkelen van visies voor steden en gebieden en het lesgeven aan een nieuwe generatie.

Het iconische werk van Jo Coenen strekt zich uit van de realisatie van wijken als Céramique in Maastricht en Leidsche Rijn in Utrecht tot prominente gebouwen als de Openbare Bibliotheek Amsterdam, de Vesteda Toren in Eindhoven, en het gebouw van Het Nieuwe Instituut in Rotterdam. Het omhelst zijn vele visies op ruimteontwikkeling, zijn Rijksbouwmeesterschap en zijn leerstoelen in Nederland en Europa. De verzamelde beelden en verhalen tonen de complexiteit en rijkdom van het vak en maken inzichtelijk waarom architectuur ook wel de Moeder der Kunsten wordt genoemd.

Vier lessen over de architectuur van de toekomst 

De liefde van Jo Coenen voor architectuur overkoepelt vier waardevolle lessen:

Les 1. Koester de geschiedenis als vriend. De architect neemt het erfgoed mee in de ontwerpen.  Nieuwe gebouwen krijgen invulling en betekenis met kennis van het verleden.  

Les 2. De architect verbindt. Het publieke gebouw, the Civic Centre, fungeert als verbindingsknoop in de versnipperde stad en als trefpunt voor mensen. 

Les 3. Houd van je stad. Neem de betovering van de publieke ruimte als startpunt en als schetsblad voor nieuwe stadsdelen. De architect weet hoe de stad functioneert en wat ze voor je betekent. 

Les 4. De architect neemt verantwoordelijkheid. Het plezier van het scheppen is niet vrijblijvend, maar stelt de bouwmeester in staat om zijn professionele positie te herstellen en nieuwe talenten te helpen ontwikkelen. 

Aan de hand van zijn werk in Europa omvat de tentoonstelling een scala aan schetsen, ontwerptekeningen, maquettes, notities, interviews, filmbeelden en meer. Wandel door de Tijdstunnel naar de verbeelde lessen en de Oeuvrezaal en leer over de architectuur van de toekomst.

Academia: een dynamisch zomerprogramma

Bureau Europa zette in januari de deuren open voor verschillende samenwerkingen met de lokale onderwijsinstellingen. De studententrajecten die zo bij ons begonnen leveren nu hun resultaten op, met verschillende presentaties en programmaonderdelen die we deze zomer graag met u delen.
Ook is er ruimte gemaakt in het Bureau voor diverse afstudeerpresentaties. Onder de titel Academia zal er een divers, wisselend programma worden aangeboden, dat voorlopig al bestaat uit:

- 16.06.20. Academia #1. De presentatie Transition (Hussein Al Khayat)
- 27.06.20. Academia #2. De expo Speelvelden (Joost Corvers) 
- 08.07.20. Academia #3. Het kinderprogramma Archibox (Erica Kim) 
- 09.07.20. Academia #4. De expo sub.archives (MAFAD)
- 23.07.20. Academia #5. De expo POLIS (MAFAD) 

Het uitgebreide programma met omschrijvingen vindt u op de website.


Tick Me!

Abonnez-vous à la Newsletter de Tickli et restez informé !