Reflections - een expositie die je met andere ogen naar het verleden laat kijken

20 avril - 31 mai 2018, Museum Romeinse Katakomben

Hoe wordt 'de geschiedenis' door de eeuwen heen uitgebeeld, en hoe is dit van invloed op jouw huidige visie? 
Tijdens deze tentoonstelling brengen we verschillende gezichtspunten in beeld. Een spannende combinatie van beeld, geluid en interactie, en tegelijkertijd een boeiende reis door de tijd. 

Bijzonder onderdeel van de expositie is een serie brieven, die de geschiedenis op strikt persoonlijke wijze belichten. We hebben een select gezelschap van schrijvers, wetenschappers, dichters en journalisten uitgenodigd om een persoonlijke brief te schrijven aan iemand uit het Romeinse verleden. Een bericht van mens tot mens, met ons hedendaagse leven als kader en vertrekpunt.

Onze prachtige ondergrondse fresco’s worden namelijk bevolkt door de meest uiteenlopende personages. Markante mensen uit de Romeinse geschiedenis, inspirerende mythologische en bijbelse figuren, maar ook mensen die vertegenwoordigers zijn van het dagelijkse leven in de 3e en 4e eeuw, zoals bijvoorbeeld de wijnboer, het naamloze kindje dat voor zijn/haar 5e levensjaar stierf, of de jonge vrouw die haar ambities niet waar kon maken. De schrijvers hebben een lijst ontvangen van al deze personages, en zij hebben vervolgens een 'gesprekspartner' uitgekozen.

De brieven worden gepresenteerd op grote panelen in een van onze mooie ondergrondse expositieruimtes. Ook wordt via monumentale videoprojecties onze persoonlijke perceptie op geschiedenis op een indrukwekkende wijze gevisualiseerd, in een prachtig ondergronds filmzaaltje. Aanvullend kun je een exclusief voor deze expositie ontwikkelende themarondleiding boeken, waarbij onze beeldvorming door de eeuwen heen centraal staat.

Deze bijzondere expositie is ontstaan in samenwerking met het Clemens Sels Museum in Neuss (D). 

Tick Me!

Abonnez-vous à la Newsletter de Tickli et restez informé !