Herdenkingswandeling 75 jaar Bevrijding

14 sep 2019 vanaf 10.00 uur, Café 't Piepke

Dit jaar vanuit het meest zuidelijke puntje van ons land: het dorp Mesch, dat op 12 september 1944 als eerste Nederlandse gemeente werd bevrijd.

Aanvang om 10.00 uur bij café ‘t Piepke, Kerkplein in Mesch-Eijsden met koffie en vlaai. De wandeling start om 10.30 uur. Het is een grensoverschrijdende wandeling vanuit Mesch van ongeveer 7 km. De wandeling voert ons over veld- en holle wegen. We passeren de riviertjes de Voer en de Berwinne en de oude grensovergang Withuis, de plek waar keizer Wilhelm II naar Nederland is gevlucht. Ook komen we op de plek waar de eerste geallieerde strijders van de Old Hickory op 12 september 1944 voet zetten op Nederlandse bodem.

We lopen langs de Meschermolen, één van de zes watermolens op Nederlands grondgebied die gebruik maakten van de Voer. In de verte ligt het Spaanse Fort Navagne en later horen we de geschiedenis van kasteel Eijsden uit 1636.

Terug in Mesch is het tijd voor de lunch. Daarna is er een bevrijdingsconcert in de tent op de markt van Mesch door Michelle Powell (piano) en Agris Hartmanis (bas-bariton). Zij brengen naast (soldaten)liederen uit de Tweede Wereldoorlog uit Amerika en Canada de vier Walt Whitman-liederen van Kurt Weill.

  1. Oh Captain! My Captain!
  2. Dirge for Two Veterans
  3. Beat! Beat! Drums!
  4. Come Up From The Fields, Father

Einde bevrijdingswandeling om 15.00 uur. U kunt daarna op eigen gelegenheid nog de bevrijdingsmarkt in Mesch bezoeken. De wandeling en het programma zijn mogelijk gemaakt door de Gemeente Eijsden-Margraten.

Tick Me!

Schrijf je in voor de Tickli Nieuwsbrief en blijf op de hoogte!