In gesprek deel 2: De aanloop naar 75 jaar bevrijding Brunssum

19 jun 2019 vanaf 19.30 uur, Bibliotheek Brunssum

In aanloop naar het evenement 75 jaar bevrijding Brunssum organiseert de gemeente Brunssum twee gespreksavonden in de bibliotheek in Brunssum. Bij deze gespreksavonden is het de bedoeling om van gedachten te wisselen over vrijheid en de rechten en plichten die vrijheid met zich meebrengt. We starten een gezamenlijke reis en worden vaardig in vrijheid. We gaan aan het einde van de avond naar huis met het gevoel wijzer te zijn geworden en een prettige avond te hebben gehad. Samen met de deelnemers aan de gespreksavonden beleven we de zoektocht naar de betekenis van de vier vrijheden (four Freedoms van Rooseveld uit 1942). Daarbij stonden bij deze eerste bijeenkomst van 15 mei de eerste twee vrijheden centraal en buigen we ons tijdens de tweede bijeenkomst van 19 juni over de tweede twee vrijheden. We streven daarbij wel naar een integrale benadering van de vier vrijheden.

De centrale vraag is Vrijheid Toen en vrijheid nu. Wat is het verschil en zijn wij vrij anno 2019?

  1. Vrij van angst. Deze avond gaan we in gesprek met verschillende mensen over wat angst met je doet. Hoe is het om door je omgeving gezien te worden als ‘anders’ omdat je – door bijvoorbeeld huidskleur, seksuele oriëntatie, culturele achtergrond – een (kleine) minderheid vormt. Hoe bedreigend is dat? Hoe beknot dit je vrijheid om volwaardig deel te nemen aan de samenleving? Welke (onzichtbare) mechanismen spelen daarbij een rol? En wie behoed ons voor het afnemen van vrijheid? De staat? Defensie? Politie? Hoe ver gaan zij ?
  2. Een dak boven het hoofd. Iedereen heeft recht op een veilige plek, een thuis, om op te groeien, om te wonen, om oud te worden. Maar hoe ver reikt dat recht? Wat doen we met vluchtelingen uit door oorlog en honger verscheurde landen die hier aankloppen voor een huis? Wat doen we met mensen die, door hun gedrag of levensstijl, niet passen in een straat of wijk? Wat bied je aan mensen die niets hebben? En hoe doe je dat? Een gesprek met mensen die anderen een dak boven hun hoofd bieden vanuit diverse organisaties.     
  3. Vrijheid van meningsuiting. Natuurlijk mag je zeggen wat je wilt? Maar hoe ver ga je? Wat als je een ander kwetst? Houdt daar je vrijheid op? Waar begint de vrijheid van meningsuiting van een ander?
  4. Vrijheid van godsdienst. Wij zijn allemaal vrij in het kiezen van een godsdienst of religie. Maar klopt dat? Doorgaans neem je de religie van je ouders aan zonder nadenken.

Tick Me!

Schrijf je in voor de Tickli Nieuwsbrief en blijf op de hoogte!