Rembrandt 2.0: Lezing en concert Zingende Etsen

20 sep 2019 vanaf 20.15 uur, Kloosterbibliotheek Wittem

Voor de pauze de lezing Rembrandt van Rijn en zijn tijd door kunsthistoricus Wouter van Romondt.

Daarin gaan we nader kennismaken met Rembrandt, de molenaarszoon, en lopen samen met hem door zijn stad Amsterdam met  de prachtige architectuur van de barokke en classicistische grachtenpanden en het bijna voltooide Paleis op de Dam. Doordat de V.O.C. in korte tijd vele ondernemende kooplui schatrijk maakte, kreeg hij vele burgers als opdrachtgevers. Ook de schildervrienden van Rembrandt maakten, net als hij, historiestukken, dier-schilderkunst, kerkinterieurs, zeestukken, landschappen en vooral veel portretten en groepsportretten. Nadat Rembrandt kennismaakte met de Utrechtse Caravaggisten, die in Italië het clair-obscur hadden leren toepassen, kreeg Rembrandt’s werk een geheel nieuwe impuls. Hij werkte met sterke lichte en donkere partijen, alsof er spotlights op sommige delen van de voorstelling gericht zijn.
We nemen bovendien een kijkje in de rijke grachtenhuizen en bekijken o.a. fraaie beelden, het voorname meubilair, glaswerk en porselein. Ook de muziek en literatuur uit Rembrandt’s tijd wordt toegelicht en vanzelfsprekend bekijken we een aantal van zijn beroemdste werken, zoals de olieverfschilderijen, tekeningen en etsen van deze grootse Nederlandse meester.

Na de pauze Zingende etsen

Fenna Ograjensek – sopraan
Robert Weirauch – piano
Sybrand van der Werf – concept

We kennen Rembrandt als een zelfbewuste schilder van imposante, dramatische schilderijen.
Wie kent de Nachtwacht niet? Of het Joodse Bruidje? Zijn zelfportret als de apostel Paulus? Stuk voor stuk werken die als door een goddelijke inspiratie op het doek lijken te zijn beland. Maar zoals elke kunstenaar weet, is het scheppen van grote meesterwerken slechts zelden een daad van alleen inspiratie. Nee, aan elk schilderij gaan schetsen, ruwe versies en mislukkingen vooraf. Vallen en opstaan, ook Rembrandt heeft het vak moeten leren.

In de zoektocht naar zijn genie zoeken we de scherven die langs het pad zijn blijven liggen: zijn kanttekeningen, zijn schetsjes en kladjes. We bladeren door zijn eindeloze schetsboeken en vinden een half paard, een arm, een vrijend paartje met een hand teveel. En daar leggen we ons oor te luisteren en horen hoe een talent vorm krijgt: door muziek. Luister en kijk mee met sopraan Fenna Ograjensek en pianist Robert Weirauch en hoor Rembrandt zoals u hem nog nooit gezien hebt. Met mooie en verrassende muziek van Duitse en Nederlandse componisten als Brahms, Mozart, Strauss, Wagner, Sweelinck, Heppener, Stolwijk en Konsten.

Tick Me!

Schrijf je in voor de Tickli Nieuwsbrief en blijf op de hoogte!