Rondleiding Vuursteenmijn

4 apr - 19 sep 2018, Eetcafé "Riekelt"

Verborgen in het Savelsbos liggen de unieke, prehistorische vuursteenmijnen. Zo’n 6000 jaar geleden groeven onze voorouders hier naar vuursteen om er vervolgens gebruiksvoorwerpen en pijlpunten van te maken. Vuursteen was een ideale grondstof, het splijt gemakkelijk en heeft scherpe breukranden. In eerste instantie groef men kuilen om naar vuursteen te zoeken, later ging men ook diep de grond in. Zo ontstond een uitgebreid complex van ondergrondse schachten en mijngangen.

Tijdens de excursie wordt verteld over het landschap, de geschiedenis, de geologie en de archeologie van het Maasdal en het Zuid-Limburgse heuvelland en over het boeiende verhaal van de opgraving. In de bezoekersgang kunt u een kijkje nemen in de mijn en vertelt de gids over deze getuige van lang vervlogen tijden.

De rondleiding vindt tussen 1 april en 1 oktober plaats op elke 1e en 3e woensdag van de maand van 19.00 - 21.00 uur. In de maanden juli en augustus vindt de rondleiding wekelijks op woensdag plaats. Verzamelen om 18:45 op de parkeerplaats tegenover Eetcafe Riekelt zodat om 19:00 begonnen kan worden met de excursie. Het ticket van de VVV uitprinten en aan de gids geven of op uw smartphone zetten en aan de gids tonen.

Voor familie-, bedrijfs- en andere groepsexcursies kunt u direct contact opnemen met vuursteenmijn@vanschaikstichting.nl of telefonisch met 043-3672584.

Bijzonderheden:

  • Deelnemers aan de excursie dienen goed ter been te zijn. De vuursteenmijn is niet te bezichtigen voor rolstoelgebruikers i.v.m. onverharde wegen
  • Zorg voor degelijk schoeisel en warme kleding, ook in de zomer, in de mijn is het koel.
  • Er is voldoende verlichting, er wordt niet geklommen of gekropen.
  • Kinderen zijn zeer welkom.
  • Honden zijn alleen aangelijnd en onder controle toegestaan.
  • In de maanden april en september kan een zaklamp handig zijn tijdens de terugwandeling.

De excursie naar de Prehistorische Vuursteenmijn in Rijckholt wordt georganiseerd door De Stichting Ir. D.C. van Schaik en de Studiegroep Onderaardse Kalksteengroeven van het Natuurhistorisch Genootschap Limburg met ondersteuning van de gemeente Eijsden-Margraten, Provincie Limburg, Geologische Vereniging afdeling Limburg, Staatsbosbeheer, Archeologische Vereniging Limburg en de Ingenieursvereniging KIVI afdeling Maastricht.

Tick Me!

Schrijf je in voor de Tickli Nieuwsbrief en blijf op de hoogte!