Excursie naar de prehistorische vuursteenmijn Rijckholt met bezoek ondergronds

3 Apr - 28 Sep 2024, Start excursie vanaf parkeerplaats in Rijckholt

Archeologische excursie

Zo'n 6000 jaar geleden lag in het Savelsbos bij Rijckholt een ondergronds mijngebied waar de prehistorische mensen vuurstenen wonnen waar men gereedschappen als messen en bijlen van maakten. Deze mijnen zijn al in de prehistorie verlaten en pas rond 1880 weer ontdekt. Tussen 1964 en 1972 zijn ze opgegraven en in de jaren 70 is het onderzocht deel van de mijnen toegankelijk gemaakt voor bezoekers.
De bezoekers wandelen met een gids van Rijckholt naar de mijn waarbij de gids ondertussen verteld over geologie, landschap en archeologie. De gidsen hebben een training gehad in geologie en archeologie en zijn zelf ook nauw betrokken bij onderzoek in en bij de vuursteenmijn. Bij de mijn wordt een ondergronds bezoek gebracht waar de prehistorische gangen bekeken worden.
In totaal duurt de excursie 2 en 2,5 uur waarbij veel gewandeld wordt door het bos.

Waar dient u rekening mee te houden?

De excursies beginnen vanaf de grote gratis parkeerplaats tegenover Eetcafé "Riekelt" in Rijckholt, Rijksweg 184, 6247 AN Rijckholt. Hier is voldoende gratis parkeergelegenheid.
Gezien de gids nog een controle moet uitvoeren van de reserveringen, verzoeken wij u vriendelijk om minimaal 15 tot 20 minuten van tevoren aanwezig te zijn op het startpunt.
De excursie bestaat uit een 2.5 tot 3 uur durende wandeling waarvoor goede wandelschoenen en wandelkleding nodig zijn. Voor het bezoek aan de Vuursteenmijnen zijn geen speciale zaken nodig. Er is voldoende verlichting en er wordt niet geklommen of gekropen.
Deelnemers aan de excursie dienen goed ter been te zijn, de excursie is niet geschikt voor minder valide deelnemers. Kinderen zijn zeer welkom.
De mijn heeft een constante temperatuur van 11 graden, ook in de zomer is het dus noodzakelijk om een trui of pullover mee te nemen voor het ondergrondse deel van de excursie.
De excursie gaat altijd door, ook als het regent. Alleen bij onweer, meer dan windkracht 7 en ander gevaarlijk weer wordt de excursie afgelast.

Honden zijn toelaatbaar, mits aangelijnd en onder controle.

Tick Me!

Subscribe to the Tickli Newsletter to get the latest news!

Adjust your preferences